De ce este important votul din 4 mai 2025?
Pe 4 mai 2025 are loc turul 1 al alegerilor prezidențiale – un moment esențial pentru viitorul României. Într-un context geopolitic tensionat, cu provocări interne și externe, alegerea președintelui nu este doar un drept, ci o responsabilitate.
Viitorul președinte va trebui să asigure reprezentarea externă a țării, dar și să reconstruiască unitatea într-o societate fragmentată.
Programul secțiilor de votare
📍 Vot în România
- Data: duminică, 4 mai 2025
- Interval orar: 07:00 – 21:00
- Dacă ești la coadă la ora 21:00, ai dreptul să votezi până la ora 23:00.
🌍 Vot în Diaspora
- Perioada: 2 – 4 mai 2025
- Orar: 07:00 – 21:00 (ora locală)
- Votul poate fi prelungit până la ora 23:00 (ora României), dacă mai sunt alegători la coadă.
Cum afli unde votezi?
Cetățenii pot afla cu ușurință la ce secție de vot sunt arondați, accesând link-ul de aici.
În România, alegătorii pot vota fie în secțiile unde sunt arondați, fie în oricare altă secție de la nivel național, pe listele suplimentare. Atenție, este interzis votul multiplu (pe mai multe liste suplimentare, de exemplu).
Românii din străinătate pot vota la secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare.
Acte necesare pentru vot
Cetățeni din România:
- Carte de identitate (valabilă)
- Carte de identitate provizorie
- CI electronică
🆕 Poți schimba cartea de identitate chiar și în ziua votului!
Românii din diaspora:
- Pașaport simplu sau temporar
- Buletin valabil
- Carnet de serviciu militar (dacă e cazul)
Ce se întâmplă în secția de votare?
În momentul intrării în secția de votare, alegătorul va prezenta actul de identitate operatorului de calculator, cartea de identitate fiind scanată pentru a permite alegătorului să își exercite dreptul la vot. Buletinul este verificat prin intermediul programului SIMPV, care semnalează automat dacă persoana respectivă are drept de vot sau are o interdicție legală în acest sens, dacă este arondată la altă secție (caz în care va fi înscrisă pe lista suplimentară) sau dacă apare ca votant care și-a exercitat deja votul la acel scrutin.
După ce buletinul a fost scanat, alegătorul va fi îndrumat de membrii biroului electoral pentru a se înscrie și semna pe lista electorală. Buletinul va rămâne la membrul biroului electoral până când alegătorul introduce buletinul de vot în urnă și înapoiază ștampila de vot.
Înainte de a pune ștampila pe buletinul de vot, alegătorul trebuie să se asigure că buletinul înmânat de membri biroului electoral are ștampila de control a secției de votare. În caz contrar, va semnala acest lucru membrilor biroului electoral.
Votul propriu-zis
- Intri singur în cabina de vot.
- Aplici ștampila „VOTAT” în căsuța candidatului preferat.
- Nu ai voie să fotografiezi sau filmezi în cabină!
- Dacă ai greșit buletinul, poți cere altul (doar o singură dată).
- Introduci buletinul în urnă și returnezi ștampila.
În ziua votului este interzisă orice acțiune care ar putea fi considerată campanie electorală, mai ales în secțiile de votare. De asemenea, este interzis consumul de alcool în secția de votare și în jurul acesteia (aprox. 500m).
Votul cu urna mobilă
Dacă ești:
- nedeplasabil din motive medicale,
- internat într-un spital,
- în detenție preventivă,
- de serviciu în ziua alegerilor,
poți solicita urna mobilă. Cererea trebuie însoțită de documente justificative și depusă cu 2 zile înainte de vot.
Ce se întâmplă cu votul meu?
După închiderea secției de votare, președintele, în prezența membrilor biroului electoral și a observatorilor acreditați, verifică sigiliile urnelor, sigilează fanta acestora și pune ștampilele „VOTAT” într-un plic sigilat cu ștampila de control. Apoi, anulează buletinele de vot nefolosite, menționând numărul lor în procesele-verbale aferente fiecărui tip de scrutin.
După numărarea voturilor, se întocmesc trei exemplare originale ale procesului-verbal privind rezultatele votării, semnate de președinte, locțiitor și membrii biroului electoral, și ștampilate cu ștampila de control.
Sunt considerate nule buletinele fără ștampila de control, cele cu un model neaprobat, cele fără ștampila „VOTAT” sau cele ștampilate pe mai multe opțiuni ori în afara căsuțelor. Acestea nu se iau în calculul voturilor valabil exprimate.
Întreaga procedură de numărare a voturilor și consemnare a rezultatelor este filmată cu o tabletă, iar înregistrarea este transmisă către STS. Pe parcursul zilei, SIMPV transmite datele privind prezența la vot către Biroul Electoral Central.
Exit-poll vs. rezultate oficiale
Prezența la vot se va prezenta în timp real pe pagina web https://prezenta.roaep.ro/, pe parcursul întregii zile.
Până la aflarea rezultatelor finală, exit-poll-urile sunt cele care reflectă o imagine provizorie a rezultatelor alegerilor din ziua respectivă. Practic, exit-poll-ul este un sondaj electoral desfășurat imediat după ce alegătorii părăsesc secțiile de votare, efectual pentru a estima rezultatele scrutinului înainte de anunțarea oficială. Dat fiind că se bazează pe declarațiile votanților, exit-poll-ul poate fi cu mult diferit de rezultatele finale (un exemplu fiind turul 1 al alegerilor prezidențiale, din iarna anului trecut, cât persoanele chestionate nu au răspuns adevărat la sondaj, iar rezultatele au fost cu mult diferite de cele finale).
Exit poll-urile nu se prezintă de televiziuni și presă decât după încheierea votului (la ora 21:00), iar rezultatele oficiale parțiale apar târziu în noapte). De asemenea, rezultatele finale vor fi publicate câteva zile mai târziu, când ajung în țară și voturile din diaspora.
Rezultatele oficiale parțiale și finale vor fi publicate pe un site făcut public în zilele următoare de AEP.
În funcție de rezultatele finale, primii doi candidați clasați vor intra în finala prezidențială (turul 2), care va da următorul Președinte al României.
Ne vedem la vot!
Până atunci, Keep calm and Issue Monitoring ON! (Înregistrează-te pentru demo gratuit aici!)