Data start: 06-06-2017
În expunerea de motive a proiectului de lege se susține că este necesară adoptarea măsurilor legislative pentru asigurarea unui cadru normativ clar și coerent în materia sistemului finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, în vederea creşterii beneficiilor şi a utilităţii sociale a fondurilor alocate pentru activităţi nonprofit de interes general de către autoritățile publice.
Întrucât finanțările nerambursabile nu răspund unei nevoi determinate a autorităților publice (achiziționarea unor bunuri, servicii ori lucrări), ci interesului general, sunt eliminate raportările la legislația în materia achizițiilor publice.
Astfel, la elaborarea proiectului de lege s-au avut în vedere următoarele aspecte :
evaluarea proiectelor se realizează în sistem competitiv, prin procedura selecției publice de proiecte.
se reglementează detaliat etapele și fazele derulării selecției publice de proiecte, care se succed cronologic; în derularea uneia sau mai multor etape ori faze ale procedurii de selecție, autoritatea finanţatoare poate contracta experți, entități sau societăți specializate, selectate cu respectarea prevederilor legale privind achizițiile publice.
acordarea finanțărilor nerambursabile se face în limita fondurilor publice alocate programelor aprobate anual în bugetele autorităţilor finanţatoare (ministere, agenții).
se introduce posibilitatea finanțărilor multianuale, pe o perioadă de maxim 2 ani, fiind stimulată sectarea unor proiecte de impact, pe termen mediu și lung.
- se introduce posibilitatea cofinanțărilor prin contribuția în natură.
Proiectul reglementează, de asemenea:
criteriile de calificare şi selecţie ce pot fi aplicate de autoritatea finanţatoare; aceste criterii au în vedere capacitatea economică şi financiară şi capacitatea tehnică şi profesională a solicitanților.
asigurarea transparenţei procedurii prin instituirea obligaţiei autorităţii finanţatoare de a publica pe site-ul instituţiei, într-un spaţiu anume rezervat, uşor accesibil, documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea propunerii de proiect, precum şi de a asigura accesul liber şi nerestricţionat la aceste informaţii. Operaţiunea de publicare se consemnează într-un proces - verbal.
depunerea unei propuneri comune de proiect de către mai mulți solicitanți.
atribuţiile comisiei de evaluare a propunerilor de proiecte.
anularea procedurii selecției publice de proiecte.
conflictul de interese în procedura selecției publice de proiecte.
dosarul finanțării nerambursabile.
căile de atac împotriva împotriva actelor sau deciziilor autorităților finanțatoare care aplică procedura pentru acordarea finanţărilor nerambursabile.
În ceea ce priveşte capitolul referitor la contravenţii şi sancţiuni, conform proiectului aplicarea acestora se face de către reprezentanţi împuterniciţi ai Curţii de Conturi, iar aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei. Spre deosebire de forma anterioară a legii, care făcea trimitere la texte cuprinse în legislaţia achiziţiilor publice, proiectul enumeră chiar în cuprinsul său contravenţiile în materie și sancțiunile contravenționale aplicabile, în acest fel fiind crescută accesibilitatea și previzibilitatea legii.
Pentru a accesa mai multe informații, vă rugăm să ne contactați !